Direct access to content

+Tu comparteix el seu projecte de transformació digital amb altres entitats de suport

La Coordinadora Tutelar ha organitzat la jornada “Compartim experiències” al Palau Macaya de Barcelona amb la voluntat d’exposar bones pràctiques sobre quatre àmbits claus per al desenvolupament del sector de suport a la persona: la transformació digital, la innovació en les metodologies d’acompanyament, la reflexió ètica i la captació de fons.

Elisenda Copons i Íngrid Campdelacreu, directora de l’àrea d’organització i coordinadora de la Unitat TIC de +Tu Fundació, han presentat el pla de transformació digital de l’entitat. Copons ha subratllat que per dur a terme la transformació digital en el sí de les entitats “és imprescindible comptar amb el suport dels òrgans de govern, donat que implica destinar-hi recursos i apostar pel lideratge, i alhora suposa un canvi de cultura organitzativa”. Campdelacreu, per la seva banda, ha exposat el pla de transformació digital de l’entitat, emmarcat dins del pla estratègic de la Fundació, i ha afirmat que per desenvolupar-lo “és imprescindible comptar amb la col·laboració d’assessors tecnològics experts en la matèria”.

Alguns d’aquests assessors també han estat convidats a la taula d’experiències. Adrià Cuenca, coordinador de M4Social, ha presentat els resultats del darrer estudi de digitalització al tercer sector, el qual conclou que les entitats encara estan poc evolucionades a nivell tecnològic. Jordi Ruppmann, enginyer especialista en transformació digital d’Enginyers Voluntaris, ha recalcat que la clau per fer una transformació digital estratègica està en “posar la persona usuària en el centre”.

Experiències d’altres entitats de la Coordinadora Tutelar

En referència a la innovació en les metodologies d’acompanyament, Laia Rodríguez, responsable econòmica de Fundació Santa Clara, ha exposat el procés d’evolució en les funcions i perfils de les professionals de l’àrea econòmica, les quals ara coneixen i acorden personalment amb les persones acompanyades qualsevol decisió sobre la seva economia. Això comporta la incorporació de professionals amb coneixements de gestió econòmica i que també tinguin habilitats interpersonals i sensibilitat social, un perfil que assegura “difícil de trobar”.

Pia Ferrer, Presidenta de la Fundació Acidh i vocal del Comitè d’Ètica dels Serveis Socials de Catalunya, ha animat les entitats presents a incorporar espais de reflexió ètica si encara no en tenen ja que totes les professions vinculades a l’atenció directa, tard o d’hora, s’enfronten a “conflictes de tipus ètic que requereixen d’anàlisi i temps per arribar a un consens”. La reflexió ètica, a més, diu Ferrer, “és un mètode que ajuda les entitats a revisar processos i protocols i a potenciar les bones pràctiques i la innovació interna”. Tot seguit, ha explicat quines passes s’han de seguir per crear un comitè d’ètica.

Per tancar la jornada d’experiències, la directora d’Alzheimer Catalunya Fundació, Aurora Santín, ha exposat la necessitat de diversificar les fonts d’ingressos de les organitzacions del sector, majoritàriament pública. Santín ha advertit del perill de sostenibilitat d’organitzacions que depenen de fons públics en més d’un 80%. “Els fons públics que reben les entitats de suport no poden garantir un servei de qualitat, amb prou feines poden sostenir l’estructura”. Per aquest motiu, han posat en marxa un pla estratègic de comunicació i de captació de fons que els hi ha donat molt bons resultats.

La Coordinadora Tutelar, fundada l’any 2000 amb la col·laboració de +Tu Fundació, representa els interessos de 23 entitats de suport a persones amb diversitat funcional i persones grans d’arreu de Catalunya.

Íngrid Campdelacreu, a la dreta de la imatge, exposa el pla de transformació digital de +Tu Fundació. D’esquerra a dreta, Adrià Cuenca (M4Social), Jordi Ruppmann (Enginyers voluntaris) i Elisenda Copons (+Tu Fundació).

Notícies relacionades

  • M4social presenta l’estudi sobre l’estat de la digitalització al Tercer Sector
  • La Tutela participa al Taller d’Experts en Transformació Digital de l’Acció Social